ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μπορεί τελικά η αλόγιστη χρήση πορνογραφικού υλικού να έχει αρνητική επίδραση για τη στύση σε νεαρά άτομα;

Μελέτη βασισμένη σε ερωτηματολόγια από το διαδίκτυο συσχετίζει την χρήση online πορνογραφικού υλικού με τη σεξουαλική δυσλειτουργία μεταξύ νεαρών ανδρών.

Πρόκειται για μια μικρή web based έρευνα μεταξύ νεαρών ατόμων που δείχνει υψηλά ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας μεταξύ ατόμων ηλικίας μικρότερης των 35 ετών που πάσχουν από ‘παθολογικό’ εθισμό στη χρήση πορνογραφικού υλικού. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34534092/ Η χρήση της πορνογραφίας είναι πλέον εξαιρετικά διαδεδομένη και η πρόσβαση καθίσταται πολύ εύκολη στο νεαρό ανδρικό πληθυσμό. Ο ορισμός του παθολογικού εθισμού είναι μία έννοια σχετική και δε μπορεί να καθοριστεί από ένα ερωτηματολόγιο για το κοινό που εθελοντικά συμπληρώνει ένας ενδιαφερόμενος. Το δείγμα των ατόμων που εξετάστηκαν, εξ’ όρισμού δεν είναι αντιπροσωπευτικό της ηλικιακής αυτής ομάδας, αλλά παρουσιάζουν ενδιαφέρον τα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας μεταξύ των χρηστών της πορνογραφίας και δικαιολογημένα αυτό προκαλεί ερωτηματικά για τη συσχέτιση αυξημένης χρήσης πορνογραφικού υλικού και στυτικής δυσλειτουργίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα η στυτική δυσλειτουργία συχνότερα είναι ψυχογενούς παρά οργανικής προέλευσης.

Ασκήσεις πυελικού εδάφους, ποιούς αφορούν ;

Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους γυμνάζουν ένα σύμπλεγμα μυών που καλύπτουν σαν τέντα το κατώτερο τμήμα της πυέλου. Πρόκειται για μύες που συσπώνται αυτόματα όταν υπάρχει περιεχόμενο στο έντερο ή την ουροδόχο κύστη και προσπαθούμε να αποφύγουμε την ακούσια έξοδο του, να είμαστε εγκρατείς δηλαδή, ενώ αποτελούν και μύες που συσπώνται κατά τη σεξουαλική επαφή και στα δύο φύλα.

Οι ασκήσεις του πευλικού εδάφους αποτελούν ένα συνηρητικό μέτρο που προσφέρει βοήθεια σε διάφορες καταστάσεις όπως η ήπια ακράτεια προσπαθείας στη γυναίκα (“χάνω γιατρέ ούρα όταν βήχω, όταν φταρνίζομαι και όταν γελάω δυνατά”), αλλά παρέχει και κάποια οφέλη σε γυναίκες με μεικτού τύπου ακράτεια (προσπαθείας και επιτακτικού τύπου). Η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους γυμνάζει το τμήμα εκείνο του σφιγκτήρα μυ (μυς της εγκράτειας) που έχουμε τον έλεγχό του, και κατ’ επέκταση βοηθαέι στην ισχυρή σύσπαση των υπολοίπων μυών του συμπλέγματος που συμμετέχουν στο “κλέισιμο του κόλπου” κατά τη σεξουαλική επαφή στη γυναίκα και στην εξώθηση του σπέρματος στον άνδρα.

Υπάρχουν μέτρα πρόληψης για τη δημιουργία λίθων του ουροποιητικού ;

Η λιθίαση του ουροποιητικού αφορά ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και ιδίως ανθρώπους που κατοικούν σε περιοχές με θερμό κλίμα. Έχει επκρατήσει η κοινή συμβουλή “πίνε νερό να μην κάνεις πέτρες”, αλλά ο σχηματισμός των λίθων του νεφρού φαίνεται να είναι πιο πολύπλοκος από όσο νομίζαμε. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που άλλοτε αγνοούσαμε, και μπορεί να συντελούν στην προδιάθεση για δημιουργία κρυστάλλων διαφορετικών αλάτων στα ούρα και κατ’ επέκταση λίθων. Έχουν ενοχοποιηθεί γενετικές αιτίες (<10% των περιπτώσεων), παράγοντες διαιτητικοί, ορμονικοί και ακόμα και εντερικής αιτιολογίας που διαταράσσουν την απορρόφηση, επεξεργασία και αποβολή των αλάτων που προκαλούν λιθίαση στο ουροποιητικό. Για να δοθούν παραπάνω απαντήσεις στο ερώτημα της πρόληψης εξετομικευμένα, απαιτείται σε ανθρώπους που έχουν ιστορικό λιθίασης να έχει γίνει ανάλυση αυτών και να γνωρίζουμε τη σύστασή τους. Για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών δε μπορεί να κάνει κανείς, ωστόσο, προσαρμοσμένη πρόληψη ακόμα και εάν υπάρχουν οι παραπάνω πληροφορίες (ανάλυση λίθου). Η γενική σύσταση είναι λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών που δε μπορεί να είναι κοινή για όλους, αλλά χονδρικά, προκαλεί ούρα που δεν είναι ιδιαίτερα σκούρα. Η αποφυγή κατάχρησης πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, μία ισορροπημένη δίαιτα ευθυγραμμισμένη με τη μεσογειακή διατροφή, και η περιορισμένη κατανάλωση μαγειρικού άλατος στο φαγητό δείχνουν να βοηθούν στην αποφυγή σχηματισμού λίθων.