ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΚΥΣΤΗ

O όρος νευρογενής κύστη είναι γενικός και αναφέρεται στην ύπαρξη μίας νευρολογικής κατάστασης που επηρεάζει τη λειτουργία, τη συσπαστικότητα και το συντονισμό των μυών του πυελικού εδάφους που εμπλέκονται στη διαδικασία της ούρησης. Συνεπώς ο όρος αφορά ένα φάσμα διαφορετικών παθήσεων με αποδέκτη τα νεύρα της ουροδόχου κύστης. Η ουροδόχος κύστη μπορεί να γίνεται είτε υπερλειτουργική δηλαδή να συσπάται με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση από ότι χρειάζεται για την απλή απώθηση των ούρων, είτε υπόλειτουργική που σημαίνει ανεπαρκείς συσπάσεις για την απώθηση των ούρων.

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία της ουροδόχου είναι η δυσκολία συντονισμού των μυών που σπρώχνουν τα ούρα με αυτούς που τα συγκρατούν στην κοιλότητα της ουροδόχου κύστης. Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις είναι π.χ. ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης με σημεία νευροπάθειας, κακώσεις του νωτιαίου μυελού, η σκλήρυνση κατά πλάκας, και συγγενείς παθήσεις όπως η δισχιδής ράχη.

Η ύπαρξη νευρογενούς κύστεως είναι μία επιμέρους εμφάνιση ενός ήδη υπάρχοντος νευρολογικού προβλήματος και ως εκ τούτου η παρακολούθηση των ασθενών είναι συνδυαστική με το θεράποντα νευρολόγο. Από ουρολογικής άποψης απαιτεί ένα βασικό βιοχημικό, μικροβιολογικό και υπερηχογραφικό έλεγχο και μία λειτουργική μελέτη του ουροποιητικού με ουροδυναμικό έλεγχο. Όταν ολοκληρωθούν τα παραπάνω ο ιατρός σας θα μπορέσει να εξατομικεύσει την αντιμετώπιση ανάλογα με την αιτία.