ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑΣ

Η προστατίτιδα είναι η φλεγμονή του προστάτη αδένα. Διακρίνεται σε οξεία και χρόνια προστατίτιδα.

Η οξεία προστατίτιδα είναι μία βακτηριακής αιτιολογίας φλεγμονή με χαρακτηριστική δυσκολία στην ούρηση, πόνο, και τσούξιμο κατά την ούρηση που χαρακτηριστικά συνοδεύεται από πυρετό. Χαρακτηριστικά ο πυρετός είναι συνήθως υψηλός και η δυσκολία στην ούρηση μπορεί να γίνει τόσο έντονη μέχρι την πλήρη αδυναμία ούρησης και την ανάγκη προσωρινού καθετηριασμού της κύστης.

Το φάσμα των αντιβιοτικών που είναι κατάλληλα για τη βακρηριακή φλεγμονή του προστάτη είναι σχετικά στενό.

Το φαινόμενο μίας προστατίτιδας από μόνο της δημιουργεί ερωτηματικά για ποιο λόγο συνέβη και ως εκ τούτου απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Ακτινολογικός και ενδοσκοπικός έλεγχος της ουρήρθρας και της ουροδόχου κύστεως μπορεί να απαντήσει κάποια ερωτήματα για τη γενεσιουργό της αιτία.

Ο όρος χρόνια προστατίδα περιγράφει μία διαφορετική νόσο που περιλαμβάνει περισσότερες από μία καταστάσεις με διαφορετική αιτία η καθεμία. Διαχωρίζεται σε χρόνια βακτηριακή και μη βακτηριακή προστατίτιδα. Η εξέταση που της κατατάσσει είναι μία εξέταση ούρων που λαμβάνεται σε δύο στάδια προ και μετά μάλαξης του προστάτη. Υπάρχει λοιπόνη η χρόνια βακηριακή προστατίτιδα που απαιτεί επι μακρόν λήψη κατάλληλης αντιβιώσης και υπάρχει και η χρόνια μη-βακτηριακή προστατίτιδα, όπου εμπίπτουν και περιπτώσεις χρόνιου πυελικού άλγους.

Τα συμπτώματα μίας χρόνιας προστατίτιδας μπορεί να είναι πόνος στο περίνεο, αυξημένη συχνότητα και δυσκολία στην ούρηση, μειωμένη ροή ούρων, όπως και στην περίπτωση  της οξείας προστατίτιδας, συνήθως όμως χωρίς πυρετό. Τα συμπτώματα αυτά υποτροπιάζουν και ο ασθενής τα βιώνει ανά διαστήματα. Η χρόνια ποροστατίτιδα δεν είναι ένα κεφάλαιο που μπορεί να εξαντληθεί στα πλαίσια μιας ενημερωτικής σελίδας και απαιτεί ένα διαγνωστικό αλγόριθμο για να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις.